Namestnica guvernerja španske centralne banke govori o zasebnih plačilnih storitvah v dobi digitalnega evra
bc6356670bcd444eb6e7_62947290

Namestnica guvernerja španske centralne banke govori o zasebnih plačilnih storitvah v dobi digitalnega evra

Namestnica guvernerja Banco de España Margarita Delgado je izrazila zaskrbljenost zaradi vprašanj finančne stabilnosti, vendar je narisala rožnato sliko za nebančne ponudnike finančnih storitev.

Namestnica guvernerja Banke Španije Margarita Delgado je 25. avgusta v Pamploni študentom in drugim govorila o uvedbi digitalnega evra. Ko je pogledala v prihodnost skozi lečo nedavno predlaganega zakonodajnega načrta Evropske komisije za digitalni evro, je govorila na o tem, kako bodo zasebne plačilne rešitve vplivale na digitalni evro in njegovo infrastrukturo.

Digitalni evro lahko Evropski uniji pomaga pri premagovanju izzivov, kot so ovire pri čezmejnem plačilu, stroški podjetij zaradi uporabe zasebnih ponudnikov plačilnih storitev (PSP) in splošno pomanjkanje ponudnikov plačilnih storitev v Evropi. Razvoj digitalnih valut centralnih bank in stabilnih kovancev drugje bi lahko zadnjo težavo še poslabšal brez uvedbe digitalnega evra. Rekla je:

»Verjamemo, da je dovolj prostora za soobstoj digitalnega evra in zasebnih plačilnih rešitev. Pravzaprav pričakujemo, da bo digitalni evro omogočil razvoj novih vseevropskih plačilnih in finančnih storitev zasebnega sektorja, kar bo olajšalo tekmovanje z neevropskimi rešitvami.«

Digitalni evro ne bo zajet v skupnem zavarovanju vlog, dokler v okviru evropskega sistema zavarovanja vlog ne bo vzpostavljen skupni organ za nadzor in reševanje. Pred uvedbo digitalnega evra je treba razmisliti o finančni varnosti, je dodala Delgadova.

Image

Evropska centralna banka (ECB) predvideva vzpostavitev in delovanje digitalnega evra v evro območju, preden razširi svoj doseg. Maloprodajna uporaba digitalnega evra zunaj evro območja bo zasebnim ponudnikom plačilnih storitev zagotovila nove priložnosti, da služijo kot posredniki, je opozorila Delgadova.

ECB ima svoj seznam želja za ureditev plačilnih storitev. Delgadova je rekla:

“Evro sistem ECB je prav tako pozval regulatorje naj ukrepajo, da bi od ponudnikov plačilnih storitev zahtevali, da digitalni evro omogočijo širši populaciji.”

ECB bo zahtevala, da ponudniki plačilnih storitev ponudijo tudi digitalno fizično plačilno kartico v evrih.

Ponudnikom plačilnih storitev bo v skladu s predlagano uredbo prepovedano zaračunavati pristojbine za osnovne storitve ali zahtevati pogodbeni dogovor, preden zagotovijo dostop do digitalnega evra. Zagotoviti bodo morali podporo pri vkrcanju za člane ranljivih skupin, “vključno z razpoložljivostjo človeške interakcije za vodenje uporabnikov skozi vkrcanje in izvajanje transakcij.”

Vir: cointelegraph.com

Posted by Aleš Lončar