Tokenizacija-nepremicnine

Prihodnost finančnega sektorja je v žetonizaciji realnega sveta

Žetonizacija - ang. tokenizacija sredstev je inovativni koncept, ki združuje tradicionalni finančni sektor z napredno tehnologijo veriženja blokov (blockchain). Ta proces omogoča pretvorbo realnih sredstev v digitalne žetone na blockchain verigi, prinaša pa številne prednosti v primerjavi s tradicionalnimi metodami upravljanja sredstev, kot so večja dostopnost, poenostavljen prenos in lažje upravljanje sredstev. Uporabljena bo v kombinaciji z umetno inteligenco za vzbuditev nove industrijske revolucije.

Web3

Kaj je Web 3?

Web3 je izraz, ki se uporablja za opis naslednje različice interneta, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov in je skupno nadzorovana s strani uporabnikov. To teoretično pomeni novo dobo interneta, v kateri uporabo in dostop nadzirajo omrežja, ki jih vodi skupnost. namesto trenutnega, centraliziranega modela, v katerem peščica korporacij vodi Web2.

IMF-working-on-global-central-bank-digital-currency-platform

IMF pravi, da lahko digitalne valute centralne banke nadomestijo gotovino: “To ni čas za vrnitev nazaj”

KLJUČNE TOČKE
Kristalina Georgieva iz MDS je dejala, da bi se moral javni sektor še naprej pripravljati na uvedbo digitalnih valut centralne banke in povezanih plačilnih platform v prihodnosti.
»Nismo še dosegli dokončnega. Toliko več je prostora za inovacije in toliko negotovosti glede primerov uporabe«, je v sredo na singapurskem festivalu FinTech 2023 dejala Georgieva, generalna direktorica IMF.
Od junija 2023 je po podatkih Atlantskega sveta samo 11 držav sprejelo CBDC.

DIGITALNI EVRO

Eurosistem prehaja v naslednjo fazo v projektu digitalnega eura

SPOROČILO ZA JAVNOST, 18. 10. 2023

  • Svet ECB po zaključku dvoletne faze proučevanja o zasnovi in distribuciji digitalnega eura začenja s pripravljalno fazo v projektu digitalnega eura.
  • V pripravljalni fazi bodo položeni temelji za morebitni digitalni euro, med drugim z dokončanjem pravilnika in izbiro ponudnikov, ki bodo razvili platformo in infrastrukturo.
  • Pripravljalna faza bo utrla pot prihodnji odločitvi o morebitni izdaji digitalnega eura.
evro04-ss-63468ac9bb75f

POGOSTA VPRAŠANJA O DIGITALNEM EURU

1. Zakaj bi Evropa potrebovala digitalni euro?

Z digitalizacijo se načini plačevanja spreminjajo. Z gotovino se plačuje vedno manj in pandemija koronavirusa je premik k spletnemu nakupovanju in digitalnim plačilom samo še pospešila. Digitalni euro bi bil elektronska oblika gotovine za digitalizirani svet. Potrošnikom bi omogočil, da centralno bančni denar poleg bankovcev in kovancev uporabljajo tudi v digitalni obliki.