Kaj so KRIPTOVALUTE?

So digitalni denar s podobnimi lastnostmi kot jih imajo danes bankovci ter kovanci.  Nastajajo z uporabo kriptografije, kar daje valuti varnost. Pri kriptovaluti je najpomembnejša prepoznavnost in uporabnost. Plačilo z njimi je transparentno, hitro in poceni.


JUMAL, premoženjsko in finančno svetovanje
Aleš Lončar s.p.
Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje
Telefon: 041 45 51 82
E-pošta: info@jumal.si

Kriptovalute

Kdo potrebuje kriptovalute?

Tri glavne skupine uporabnikov, ki bodo v prihodnosti najbolj uporabljale kriptovalute so:

- vsi ljudje brez bančnega računa. Teh je na svetu 2,5 milijarde in ti bodo lahko z uporabo kriptovalut prek pametnih telefonov na preprost način kupovali in plačevali storitve in izdelke, katerih do sedaj niso mogli.

- tisti, ki si pošiljajo denar prek agentov kot so Western Union, MoneyGram in podobnih, ki jim zaračunavajo naravnost oderuške provizije (od 7% do 29%). S pomočjo kriptovalut bodo lahko to počeli zdaj bistveno ceneje, hitreje.

- posamezniki, ki želijo zaščititi realno kupno moč svojega premoženja in prihrankov pred inflacijo, katerim so podvržene vse papirnate (fiat) valute. Slednja skupina je do sedaj v ta namen kupovala predvsem plemenite kovine (fizično naložbeno zlato in srebro). S prihodom kriptovalut sta torej zlato in srebro dobila močno konkurenco, ki imajo v primerjavi z njima kar nekaj bistvenih prednosti.