Regulacija kriptovalut: Evropski poslanci sprejeli uredbo MiCa
mica-crypto-1024x683

Regulacija kriptovalut: Evropski poslanci sprejeli uredbo MiCa

Poslanci Evropskega parlamenta so dokončno potrdili sveženj vseevropskih predpisov za kripto sredstva. Zakonodajalci so podprli tudi uvedbo mehanizmov, ki bodo omogočali sledenje transakcijam s kriptovalutami, kar bo veljalo tudi za zasebne kripto denarnice nad določenim pragom.

Evropski zakonodajalci podpirajo revolucionarno zakonodajo o kripto sredstvih
Nova skupna evropska pravila za kriptoprostor so dobila končno zeleno luč s strani zakonodajalca Evropske unije. Sklop, znan kot trgi kripto sredstev (MiCA), je bil sprejet s 517 glasovi za, 38 proti in 18 vzdržanimi glasovi, je v četrtek sporočila tiskovna služba Evropskega parlamenta.

Zakonodaja, namenjena urejanju nadzora, varstva potrošnikov in varovanja okolja digitalnih sredstev, vključno s kriptovalutami, kot je bitcoin, je bila junija 2022 neuradno dogovorjena s Svetom, organom odločanja EU.

Zakon, ki je verjetno prvi celovit regulativni paket za kriptovalute na svetu, bo zajemal izdajo in trgovanje s sredstvi, ki jih obstoječa zakonodaja o finančnih storitvah ne ureja. “Potrošniki bi bili bolje obveščeni o tveganjih, stroških in dajatvah, povezanih z njihovim poslovanjem,” je vztrajal v parlamentu.

MiCA uvaja licenciranje za ponudnike kripto storitev, ki delujejo v bloku, in predvideva vzpostavitev registra za neskladna podjetja, z navedenim ciljem preprečevanja tveganj tržne manipulacije, pranja denarja in financiranja terorizma. Cilj je tudi zmanjšati ogljični odtis kriptovalut, pri čemer večje ponudnike storitev obvezuje k razkritju svoje porabe energije.

Poročevalec za zakonodajo Stefan Berger je komentiral sprejetje zakonodajnega okvira in dejal, da bo MiCA zaščitila potrošnike pred goljufijami in omogočila sektorju, ki so ga prizadeli negativni dogodki, kot je propad kripto borze FTX in drugi akterji, ponovno pridobiti zaupanje . Poudaril je:

To postavlja EU v ospredje gospodarstva žetonov z 10.000 različnimi kripto sredstvi … Ta uredba prinaša konkurenčno prednost za EU.

Berger je poudaril, da bo kriptoindustrija v Evropski uniji imela regulativno jasnost, ki ne obstaja v drugih jurisdikcijah, kot so Združene države. MiCA bo začela veljati, ko jo bo uradno potrdil Svet in 20 dni po objavi v Uradnem listu EU.

Evropski parlament odobril pravila za sledenje kripto prenosom
Z ločenim glasovanjem je večina 529 članov parlamenta odobrila dodatno zakonodajo, ki dovoljuje sledenje kripto transakcijam. Namenjen je zagotoviti, da je prenose kriptovalut mogoče “vedno izslediti” in blokirati, če se izkaže, da so sumljivi.

Odločitev uporablja tako imenovano “pravilo potovanja”, od tradicionalnih financ do prenosov kripto sredstev. To pomeni, da morajo informacije o izvoru sredstva in njegovem upravičencu “potovati” s transakcijo in biti shranjene na obeh straneh.

Te določbe bodo zajemale tudi transakcije s kripto naslovov zasebnih uporabnikov, tako imenovane »samostujoče denarnice«, če presegajo 1.000 € (približno 1.100 $) v fiat protivrednosti in ko opravljajo transakcije z »gostovanimi« denarnicami, ki jih upravljajo ponudniki storitev. .

Pravila pa ne bodo veljala za neposredne prenose med osebami, tiste brez vpletenosti ponudnika ali prenose, ki se izvajajo med ponudniki, če ti delujejo v svojem imenu, je v sporočilu zapisal Evropski parlament.

- Nova pravila glede trgovanja s kriptovalutami mora uradno potrditi še Svet EU.

- Zakonodaja naj bi začela veljati julija 2024, potem ko jo bo uradno potrdilo 27 držav članic bloka.

- Uredbo MiCA razvijajo že tri leta.

Vir: www.news.bitcoin.com

Posted by Aleš Lončar