IMF pravi, da lahko digitalne valute centralne banke nadomestijo gotovino: “To ni čas za vrnitev nazaj”
IMF-working-on-global-central-bank-digital-currency-platform

IMF pravi, da lahko digitalne valute centralne banke nadomestijo gotovino: “To ni čas za vrnitev nazaj”

KLJUČNE TOČKE
Kristalina Georgieva iz MDS je dejala, da bi se moral javni sektor še naprej pripravljati na uvedbo digitalnih valut centralne banke in povezanih plačilnih platform v prihodnosti.
»Nismo še dosegli dokončnega. Toliko več je prostora za inovacije in toliko negotovosti glede primerov uporabe«, je v sredo na singapurskem festivalu FinTech 2023 dejala Georgieva, generalna direktorica IMF.
Od junija 2023 je po podatkih Atlantskega sveta samo 11 držav sprejelo CBDC.

Kristalina Georgieva, managing director of the International Monetary Fund, at a press conference at the IMF Headquarters on April 14, 2023.

Kristalina Georgieva, generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada, na tiskovni konferenci na sedežu MDS 14. aprila 2023.

SINGAPUR – Digitalne valute centralne banke lahko nadomestijo gotovino, vendar bi uvedba lahko trajala nekaj časa, je v sredo dejala Kristalina Georgieva, generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada.

“CBDC-ji lahko nadomestijo denar, katerega distribucija je draga v otoških gospodarstvih,” je dejala v sredo na festivalu FinTech v Singapurju. »Lahko nudijo odpornost v naprednejših gospodarstvih. In lahko izboljšajo finančno vključenost, kjer jih ima malo bančnih računov.«

CBDC so digitalna oblika fiat valute države, ki jih ureja centralna banka države. Poganja jih tehnologija blockchain, ki centralnim bankam omogoča usmerjanje državnih plačil neposredno gospodinjstvom.

»CBDC bi ponudili varno in poceni alternativo gotovini. Ponudili bi tudi most med zasebnim denarjem kot merilo za merjenje njihove vrednosti, tako kot danes velja za gotovino, ki jo lahko dvignemo iz naših bank,« je dejala vodja IMF.

IMF pravi, da več kot 100 držav raziskuje CBDC – ali približno 60 % držav na svetu.

»Stopnja svetovnega zanimanja za CBDC je brez primere. Več centralnih bank je že zagnalo pilote ali celo izdalo CBDC,« je MDS zapisal v septembrskem poročilu.

V skladu z raziskavo iz leta 2022, ki jo je izvedla Banka za mednarodne poravnave, jih je od 86 anketiranih centralnih bank 93 % reklo, da raziskujejo CBDC, medtem ko jih je 58 % reklo, da bodo verjetno izdale ali morda izdale maloprodajne CBDC bodisi kratkoročno ali srednjeročno. .

Toda do junija je samo 11 držav sprejelo CBDC, dodatnih 53 jih je v napredni fazi načrtovanja in 46 jih raziskuje to temo, glede na podatke Atlantic Council.

“To ni čas za obračanje nazaj. Javni sektor bi se moral še naprej pripravljati na uvedbo CBDC in povezanih plačilnih platform v prihodnosti.”

Kristalina Georgieva
GENERALNI DIREKTORICA, IMF

Ko se je sklicevala na govor svoje predhodnice Christine Lagarde iz leta 2018, ko je nekdanja vodja IMF oblikovalce politik spodbudila, naj sledijo »vetrovom sprememb« in raziščejo uporabo CBDC, je Georgieva dejala: »Pet let kasneje sem tukaj, da zagotovim posodobitev o tistem potovanju.”

»Najprej so države res izplule. Mnogi preiskujejo CBDC in razvijajo predpise, ki bodo usmerjali razvoj digitalnega denarja,« je dejala Georgieva, ko se je sklicevala na ta govor.

V sredo je sklad izdal priročnik CBDC kot referenčni vodnik za oblikovalce politik po vsem svetu. Georgieva je dejala, da številne države preiskujejo CBDC in razvijajo predpise za usmerjanje razvoja digitalnega denarja.

»Drugič, še nismo dosegli dokončnega. Toliko več je prostora za inovacije in toliko negotovosti glede primerov uporabe,« je povedala Georgieva občinstvu, v katerem so bili strokovnjaki iz industrije, vlagatelji in novinarji.

»V nekaterih državah se danes zadeva zdi nejasna, a tudi te bi morale ostati odprte za morebitno uvedbo CBDC jutri. Zakaj?” je rekla Georgieva. “To ni čas za obračanje nazaj.”

»Javni sektor bi se moral še naprej pripravljati na uvedbo CBDC in povezanih plačilnih platform v prihodnosti. Tretjič, te platforme bi morale biti zasnovane že od samega začetka za olajšanje čezmejnih plačil, vključno s CBDC,« je dejal generalni direktor.

Potencial CBDC

Države, ki so izdale maloprodajne CBDC, so Bahami, Jamajka in Nigerija.

Singapurska denarna uprava Singapurja je izjavila, da je gotovina “na splošno nezdružljiva” z digitalnim gospodarstvom. V poročilu iz leta 2021 je centralna banka države dejala, da bo povpraševanje po gotovini kot plačilnem sredstvu še naprej upadalo.

Po mnenju BIS bi lahko uporaba CBDC za čezmejna plačila znižala stroške pridobivanja, shranjevanja in porabe tuje valute, odvisno od zasnove in predpisov.

Georgieva je tudi dejala, da bi umetna inteligenca “lahko povečala nekatere prednosti CBDC” z zagotavljanjem natančnega kreditnega točkovanja in personalizirane podpore.

Povpraševanje po generativni umetni inteligenci se je močno povečalo po izdaji OpenAI’s ChatGPT novembra lani, ki je po ocenah v dveh mesecih po lansiranju dosegel 100 milijonov aktivnih uporabnikov mesečno.

»Lahko bi izboljšal finančno vključenost z zagotavljanjem hitrega in natančnega kreditnega točkovanja na podlagi različnih podatkov. Zagotovil bi lahko prilagojeno podporo ljudem z nizko finančno pismenostjo,« je dejala Georgieva.

»Zagotovo moramo zaščititi osebno zasebnost in varnost podatkov ter se izogibati vgrajenim pristranskosti, da ne bomo vzdrževali neenakosti, temveč jo želimo zmanjšati. Ob preudarnem upravljanju bi lahko umetna inteligenca pomagala,« je dodala.

Vir: www.cnbc.com

Posted by Aleš Lončar