Ekonomist Ahčan: Prihaja ne samo tehnična, ampak dejanska recesija, ki bo bolela tudi nas
ales_ahcan

Ekonomist Ahčan: Prihaja ne samo tehnična, ampak dejanska recesija, ki bo bolela tudi nas

Banka Slovenije bo dopoldne objavila najnovejše napovedi gospodarskih gibanj v Sloveniji. Glede na napovedi je v primerjavi z decembrskimi napovedmi pričakovati izboljšanje ocene za letošnjo gospodarsko rast, napovedana inflacija pa naj bi ostala visoka.

Evropska centralna banka je včeraj v skladu s pričakovanji vnovič, že osmič zapored zvišala temeljne obrestne mere. Tokrat za 0,25 na 4 odstotne točke. Boj zoper inflacijo se nadaljuje, in to kljub dejstvu, da se je evrsko območje znašlo v tehnični recesiji. Strah centralnih bankirjev pred trdovratno inflacijo, ki jo vse bolj poganjajo višje plače, je očitno večji od strahu pred gospodarskim upadom.

O premoru še ne razmišljamo, je po četrtkovem dvigu obresti dejala predsednica ECB-ja Christine Lagarde in s tem odprla vrata za vsaj še en dvig obrestnih mer julija. Razlog je znan, inflacija, ki jo zdaj vse bolj poganjajo dvigi plač

Medtem ko se vpliv energentov in hrane na inflacijo počasi zmanjšuje, vse večjo vlogo pri ohranjanju tako visokih inflacijskih obratov prevzemajo plače in visoka zaposlenost,” je pojasnila Lagarde.

Ekonomist Aleš Ahčan sicer ocenjuje, da inflacija, ki v evroobmočju še vedno vztraja pri nekaj več kot šestih odstotkih, ni edini evropski problem. Skrb vzbujajoč se mu zdi tudi podatek o recesiji, ki je v zadnjih dveh četrtletjih zajela države z evrom.

Na žalost smo v območju na več področjih teh negativnih škarij oziroma razkoraka, ko imamo na eni strani visoko zadolženost, dokaj veliko neenakost dohodkov in premoženja in visoko inflacijo in pritisk na veliko segmentov družbe, prihaja na žalost ne samo tehnična, ampak de facto recesija, ki bo bolela tudi nas,” je dejal Ahčan.

Evropska centralna banka obresti še zvišuje, ameriška centralna banka pa jih je na zadnji seji pustila nedotaknjene.

Ahčan meni, da gre za odraz razmer v obeh gospodarstvih, ZDA so v boljši kondiciji kot EU: Ravno iz razlogov, kot so nižje cene energentov, hitrejši odziv države in večja možnost vplivanja na določene segmente in dejstvo, da je dolar rezervna valuta in je inflacija nekaj nižja. Pričakujem, da bo poslabšanje v ZDA trajalo eno leto, pri nas pa zagotovo dve. S tega vidika so ZDA v boljšem položaju.

Temu v prid govori aktualna napoved ECB-ja za letos, ki gospodarsko rast znižuje za 0,1 odstotne točke na 0,9 odstotka, medtem ko inflacijo za odstotno točko povečuje na 5,3 odstotka.

Vir: https://www.rtvslo.si/gospodarstvo

Posted by Aleš Lončar